Terugblik kennismakingsmoment

Ongeveer 150 inwoners maakten op 21 januari kennis met het participatietraject rond de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Ravels. De opdracht was niet enkel luisteren, maar meteen ook de handen uit de mouwen steken!

Het kennismakingsmoment was de aftrap van een traject dat ongeveer twee jaar zal duren. Tijdens deze periode zal het Beleidsplan Ruimte Ravels worden opgemaakt dat na goedkeuring het huidige Ruimtelijk structuurplan Ravels zal vervangen. De stem van de inwoners is essentieel tijdens heel het traject. Diverse workshops bieden dan ook een kans om actief mee na te denken over de inhoud.

Enthousiast gingen de deelnemers aan de slag: stellingen, shout-it-out posters, moodboards, stickertjes en speldjes brachten eerste meningen, wensen en aandachtspunten in kaart. Wat vinden de inwoners van hun gemeente en de manier waarop de invulling van hun ruimte gebeurde? Open ruimte bleek één van de grootste troeven van de gemeente. De weilanden, akkers, bossen en landschappen zorgen voor het uitgesproken landelijk karakter waarvoor men zo graag in Ravels woont. Dat wonen gebeurt het liefst in de kernen, die elk een eigenheid hebben en deze ook moeten bewaren.

Naast troeven, zijn er ook uitdagingen: Op welke manier kan worden omgegaan met grootschalig ruimtegebruik in de open ruimte? Hoe kunnen we een nieuwe dynamiek geven aan onze kernen zodat ze op termijn niet vervallen in slaapdorpen? Welke mogelijkheden zijn er om de verkeersdruk aan te pakken? …

Alle input vormt alvast een mooie basis voor het verdere traject. De komende weken wordt hier verder mee aan de slag gegaan en werken we toe naar de eerste workshops.